Carian
Adakah Huawei P20 Akan Hadir Dengan Skrin 18.7:9?
January 11, 2018 Aman

Selain Galaxy S9, salah satu peranti yang turut dinantikan ramai pada tahun ini, semestinya daripada pengeluar ketiga popular dunia, iaitu Huawei.

Desas-desus sebelum ini telah mengatakan yang mana Huawei mungkin menggunakan penamaan baru dan bukannya Huawei P11. Ramai yang memanggilnya sebagai Huawei P20 buat masa ini – dan seperti biasa, pihak Huawei tidak mengeluarkan sebarang komen berkaitan dengannya buat masa ini.

Hari ini, salah satu model variasnya, iaitu EML-AL00 dilihat telah disenaraikan pada laman penanda-aras HTML. Daripada ujian yang dilakukan, ia menyenaraikan yang mana peranti ini hadir dengan skrin pada nisbah 18.7:9.

Perkara ini dapat dilihat melalui penyenaraian angka resolusi pada laman penanda aras berkenaan yang memperlihatkan resolusi skrin 360×748 pixel. Walaupun ia adalah bukan resolusi sebenar, tetapi secara kasar ia memperlihatkan nisbah saiz skrin pada kadar 18.7:9.

Ini sekaligus membawakan saiz skrin yang lebih memanjang berbanding beberapa telefon pintar sebelum ini. Pada masa yang sama, ia turut mengukuhkan desas-desus yang mana kemungkinan Huawei menawarkan rekaan skrin rongak pada telefon pintar mereka – lebih kurang seperti Sharp, iPhone dan sebagainya.

Buat masa ini, ia tidak diketahui lagi bilakah Huawei P20 akan dilancarkan. Mungkinkah kita akan melihatnya sekitar Februari atau Mac kelak?

Komen