Chronicle – Sebuah Syarikat Di Bawah Alphabet Yang Memfokuskan Kepada Sekuriti Digital

Diterbitkan pada Jan 25, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kerentanan sekuriti digital dan penggodaman data syarikat merupakan sesuatu yang boleh dikatakan menjadi lumrah bagi mana-mana syarikat, tidak kira kecil ataupun besar.  Alphabet kini dilihat bakal memasuki arena sekuriti digital ini melalui syarikat terbaru mereka, Chronicle.

Menurut Alphabet, tugas utama Chronicle ialah untuk membantu syarikat-syarikat yang digodam untuk mencari data yang dicuri dan untuk membantu pihak penguat-kuasa undang-undang mencari penggodam-penggodam tersebut.

Chronicle mempunyai komputer-komputer pelayan dengan pemprosesan yang berkuasa, beserta kecerdasan buatan yang hadir melalui dua cabang – sekuriti digital dengan platform analisa dan juga VirusTotal, sebuah perkhidmatan perisikan malware yang bukan sahaja boleh membantu syarikat mencari data yang dicuri, tetapi juga menjangkakan corak serangan malware apabila data serangan bertahun-tahun dapat dipelajari.

Chronicle juga berkata bahawa kini ada beberapa syarikat Fortune 500 yang sudahpun mula menguji platform sekuriti digital mereka,

komen


© Amanz / 2022 Kami