Cari @ Amanz

CPU AMD Ryzen 2 bakal dilancarkan pada bulan April kelak, tetapi selain daripada beberapa butiran asas, tidak banyak yang diketahui mengenai cip pemprosesan ini.

Terkini, nampaknya beberapa butiran khusus mengenai CPU tersebut tertiris di laman web HWInfo. Pertama sekali ialah “Matisse” yang merupakan nama samaran untuk CPU Ryzen 2, yang kini sudahpun disahkan bakal menggunakan proses 7nm yang menjanjikan prestasi lebih pantas dari segi perkomputeran dan gaming berbanding dengan Ryzen generasi pertama.

Bukan itu sahaja, bagi mereka yang sedang menggunakan papan induk AM4 dengan CPU Ryzen generasi pertama, AMD menjanjikan bahawa CPU Ryzen generasi kedua ini boleh digunakan dengan papan induk AM4 tanpa sebarang masalah. Bukan itu sahaja, AMD juga menjanjikan bahawa 8

Satu lagi CPU AMD, yang diberi nama “Starship” bakal hadir dengan sebanyak 48 teras dan 96 bebenang kuasa yang dikatakan akan bertanding dengan CPU Intel Xeon Phi

Lebih menarik lagi, CPU AMD “Starship” ini juga dikatakan akan menggunakan proses pembinaan 7nm yang sama dengan “Matisse”, dan sama seperti CPU Threadripper dan EPYC sebelum ini, akan bertanding dengan CPU Intel tersebut berdasarkan harga dan prestasi.

Walaupun CPU AMD terbaru ini dilihat akan diumumkan pada bulan April kelak, pengeluaran dan penjualan CPU tersebut dikatakan hanya akan dilakukan sekitar penghujung tahun 2018.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd