Kanak-Kanak Didapati Sukar Memegang Pensel Kerana Otot Jari Tidak Berkembang Akibat Kerap Menggunakan Skrin Sesentuh

Diterbitkan pada Mac 1, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Menjadi ibu bapa moden banyak cabarannya. Saya secara peribadi cuba menjadi bapa yang terbaik di dunia tetapi hakikatnya “terbaik” ialah sesuatu yang subjektif. Ia berubah dari individu ke individu. Isu yang amat hangat di kalangan ibu bapa moden ialah penggunaan peranti pintar oleh anak-akak kecil. Saya di kalangan yang percaya penggunaan peranti pintar dari awal penting bagi menyesuaikan diri dengan dunia pasca PC.

Kanak KanakTetapi menurut Ally Payne, ketua bahagian terapi pediatrik di yayasan Heart of England. penggunaan peranti pintar dengan skrin sesentuh mungkin mempunyai kesan negatif ke atas anak-anak. Beliau menyedari semakin ramai anak-anak kecil menghadapi masalah memegang pensel dengan betul apabila memasuki alam persekolahan.

Menurut beliau ini adalah kerana otot-otot jari tidak berkembang dengan baik kerana tidak dilatih dari kecil. Berbeza dengan anak-anak kecil generasi terdahulu, anak-anak kecil kini terlalu kerap menggunakan skrin sesentuh. Akibatnya mereka tidak melatih jari memegang pensel, pena atau bongkah permainan yang membantu perkembangan otot jari.

Jumlah anak-anak yang gagal memegang pensel dengan baik ini semakin meningkat dan boleh merencatkan perkembangan pendidikan mereka kelak. Majoriti aktiviti di dalam kelas masih lagi memerlukan mereka menulis. Jika fungsi asas ini tidak dapat dilakukan dengan baik, ia akan mendatangkan impak yang besar.

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2022 Kami