YouTube Akan Memaparkan Pautan Maklumat Sahih Di Bawah Video Teori Konspirasi

Diterbitkan pada Mac 14, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Bumi adalah rata, Michael Jackson ialah seekor makhluk asing, dan manusia tidak pernah mendarat di bulan ialah tiga teori konspirasi yang amat popular. Sejak kebelakangan ini semakin banyak video konspirasi di video kerana ia boleh mendapat tontonan yang tinggi sekaligus menjana pendapatan yang tinggi kepada pemilik saluran. Masalahnya ialah teori-teori “alternatif” ini tidak berpijak di bumi yang nyata dengan fakta yang tidak sahih.

Bagi menentang masalah maklumat yang tidak sahih tersebar pada platform mereka, YouTube akan memaparkan pautan ke maklumat sahih di bawah video dengan kandungan teori konspirasi ini. Ini diumumkan oleh CEO YouTube, Susan Wojcicki di acara SXSW yang sedang berlangsung sekarang. Maklumat yang dipaparkan akan diambil dari laman Wikipedia. Apabila ditekan ia akan memberikan maklumat yang betul kepada penonton video. Fungsi ini akan diperkenalkan dalam masa beberapa bulan dari sekarang.

Penyebaran maklumat yang tidak sahih sekarang semakin pantas kerana semudah menekan satu butang di platform media sosial. Apa yang cuba dilakukan oleh YouTube ini menarik tetapi dari pengalaman peribadi penyebaran video tular tidak sahih lebih serius di Facebook dan WhatsApp yang tidak mempunyai sistem yang sama seperti yang dilakukan oleh YouTube ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami