Komputer Penjawat Awam Korea Selatan Akan Dipadam Selepas Waktu Pejabat Bagi Mengelakkan Bekerja Terlalu Lama

Diterbitkan pada Mac 26, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apa yang sering kita dengari tentang penjawat awam di Malaysia ialah mereka kononnya malas. Ada yang masuk kerja lewat dan pulang pula awal. Di Korea Selatan ia berbeza sama sekali dengan masalah mereka kerja melebihi masa sehingga menimbulkan masalah kesihatan.

Komputer RibaMenurut laporan BBC, pihak kerajaan Korea Selatan akan memulakan ujian di mana komputer penjawat awam akan dimatikan tepat jam 8 malam setiap hari Jumaat bermula 30 Mac ini. Kemudian di fasa kedua yang bermula pada bulan April, mereka akan memadamkan komputer pada jam 7.30 malam setiap hari Jumaat pada minggu kedua dan keempat setiap bulan. Selepas itu pada fasa akhir komputer akan dipadamkan pada jam 7 malam setiap Jumaat.

Sungguhpun inisiatif ini cuba mengurangkan waktu bekerja berlebihan, 2/3 penjawat awam Korea Selatan dikatakan meminta pengecualian dari program ini. Di Korea Selatan seorang penjawat awam secara purata bekerja selama 2738 jam setiap tahun. Ini adalah lebih tinggi dari purata 1763 jam setahun untuk penjawat awam dari negara maju.

komen


© Amanz / 2022 Kami