Plat Pendaftaran Kenderaan Digital Bakal Diuji Di Dubai – Hadir Dengan Teknologi Seperti GPS Dan Pembayaran Tol Automatik

Diterbitkan pada Apr 11, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kerajaan Dubai baru-baru ini dilihat bakal menguji sistem plat pendaftaran digital untuk kenderaan-kenderaan di bandar tersebut.

Dengan sistem ini, kerajaan akan menguji sistem pembayaran automatik tol, parkir, saman dan pembaharuan kenderaan melalui pengesanan plat kenderaan. Dalam pada itu, ia juga akan hadir dengan sistem GPS terbina didalamnya, yang akan memudahkan pihak berkuasa untuk mengesan kenderaan tersebut jika ia dicuri, ataupun hilang.

Ini bukanlah kali pertama sistem plat lesen digital digunakan. Kerajaan California juga telah mula menguji sistem plat lesen tersebut pada awal tahun ini, dan telah mula menggunakannya untuk tujuan yang sama.

Akan tetapi, terdapat beberapa pihak yang melihat sistem plat lesen baru ini sebagai satu pencerobohan privasi terhadap pemilik kenderaan, kerana dengan sistem GPS yang terbina didalamnya, pihak kerajaan Dubai boleh mengetahui lokasi kesemua kenderaan yang menggunakan sistem ini.

Sebelum ini kerajaan Dubai juga ada menguji sistem-sistem baru yang menarik seperti polis robot, kereta patrol swapandu dan perkhidmatan teksi terbang.

komen


© Amanz / 2022 Kami