Google Kini Membenarkan Pengguna Memadam Kesemua Data Peribadi Yang Dikumpul Mengikut Kategori

Diterbitkan pada Mei 13, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google mengumpil pelbagai data peribadi pengguna sebagai “bayaran” kepada perkhidmatan “percuma” mereka. Data yang dikumpul ini digunakan untuk tujuan pengiklanan, memberikan saranan video, memberikan saranan berita dan banyak lagi. Sempena penguatkuasaan General Data Protection Regulation (GDPR) di Eropah bulan ini, Google kini membenarkan pengguna memadam kesemua data peribadi yang dikumpul.

Apabila pengguna memasuki skrin tetapan My Activity, kesemua data yang dikumpul oleh Google tentang aktiviti anda kini boleh dilihat. Ia kemudian boleh dipadam sekiranya perlu. Pada waktu yang sama terdapat skrin tetapan untuk menghalang akses aktiviti yang dijejak oleh Google. Jika anda tidak mahu mereka menjejak video YouTube yang ditonton, ia boleh dihentikan semudah menekan satu butang.

Terdapat pilihan memadam mengikut kategori aplikasi, Chrome, YouTube, Google Assistant, Android, Image Search dan pelbagai lagi mengikut perkhidmatan Google yang anda gunakan. Dengan pengenalan skrin tetapan aktiviti ini, anda mempunyai kuasa sejauh manakah data peribadi anda yang ingin dikongsi.

komen


© Amanz / 2022 Kami