Carian
Xiaomi Mi 8 Dilancarkan Dengan Skrin AMOLED HDR Bertakuk Dan Sistem Nyahkunci Wajah Infra Merah
May 31, 2018 Effi Saharudin

Xiaomi Mi 8 dilancarkan secara rasmi hari ini sekaligus mengesahkan Xiaomi melangkau angka tujuh dalam penamaan peranti keluarga Mi tahun ini. Ia menggunakan skrin bertakuk sebesar 6.21 inci AMOLED keluaran Samsung dan menyokong sistem Always on Display dan HDR 10. Walau bagaimanapun resolusi skrin terhad kepada FHD+. Ini menjadikannya peranti pertama Xiaomi yang menggunakan skrin bertakuk dan OLED.

Xiaomi Mi 8 dijana oleh pemproses Snapdragon 845, memori sebesar 6 GB RAM dan storan sebesar 64/128/256 GB UFS. Tiada sokongan kad mikroSD diberikan. Kamera utama adalah sebesar 12+12 Megapixel  f/1.8+f/2.4 digunakan pada bahagian belakang.Satu sensor dengan lensa sudut lebar manakala satu lagi dengan lensa  zoom optikal 2X. Ini ialah konfigurasi serta rekaan yang sama seperti yang digunakan pada Mi MIX 2S sebelum ini.

Kamera swafoto 20-Megapixel f/2.0 pula mempunyai sokongan pemancar infra merah. Ini membolehkan sistem nyahkunci peranti menggunakan wajah digunakan di dalam gelap. Kesemua sistem kamera dan pemancar infra merah ini diletakkan pada bahagian takuk di atas skrin. Terdapat juga pengimbas cap jari berbentuk bulat pada bahagian belakang peranti.

Kedua-dua kamera belakang dan hadapan mempunyai sokongan kecerdasan buatan yang menganalisa objek yang ingin diambil. Ia kemudian mengambil gambar pada tetapan optimum untuk mengambil gambar yang terbaik. Gambar dengan kesan bokeh juga boleh dilakukan walaupun hanya dilengkapi satu kamera.

Seperkara lagi, Xiaomi Mi 8 juga mempunyai sokongan GPS dwi-jalur untuk memastikan ketepatan aplikasi navigasi walaupun ketika berada di antara bangunan. Telefon pintar ini ialah yang pertama di dunia yang menggunakan teknologi GPS dwi-jalur ini.

Sebuah bateri sebesar 3400 mAh membekalkan kuasa kepada peranti. Ia menyokong pengecasan pantas QuickCharge 4.0+ dan pengecasan tanpa wayar Qi 18W. Pengecasan dilakukan menerusi port USB-C.

Di China Xiaomi Mi 8 dijual pada harga RMB 2699 (~RM 1679) untuk versi 64GB, RM 2999 (~RM 1685) untuk versi 128GB dan RMB 3299 (~RM 2052) untuk versi 256GB. Pilihan warna yang diberikan ialah hitam, putih, biru dan emas.

Komen