Cari @ Amanz

Internet membolehkan ilmu diakses di hujung jari dengan cukup mudah. Memeriksa fakta boleh dilakukan sepantas kelajuan internet yang digunakan. Ia kini dianggap sebagai antara hak asasi manusia dan adalah perlu bagi memudahkan kehidupan seharian. Jadi agak mengejutkan Algeria akan mematikan akses internet selama sejam secara berperingkat dari 20 hingga 25 Jun hadapan.

Tindakan drastik ini dilakukan bagi mengelakkan penipuan dilakukan ketika peperiksaan sedang berlangsung. Pada tahun 2016 soalan peperiksaan sekolah menengah tertiris ke atas talian. Jadi bagi mengelakkan kejadian yang sama berulang, sambungan internet secara selular dan berwayar akan dimatikan. Sambungan internet di 11 kawasan seluruh Algeria akan dimatikan secara bergilir-gilir.

Selain daripada itu telefon pintar diharamkan dari dibawa oleh pelajar dan guru ke dalam dewan peperiksaan. Alat pengesan logam akan diletakkan pada pintu masuk dewan bagi memastikan penipuan tidak dapat dilakukan. Ini mungkin yang agak drastik untuk menghalang penipuan. Tetapi pelajar kini lebih bijak dan menipu dengan membawa “toyol” kertas sudah berevolusi kepada penipuan menggunakan peranti elektronik.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd