Cari @ Amanz

Menstrim siri TV dan filem pada peranti pintar kini adalah sesuatu yang normal kerana ia boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Perkhidmatan penstriman membolehkan tontonan tanpa henti tanpa sebarang gangguan iklan seperti rancangan televisyen biasa. Pihak Netflix telah berkongsi tabiat pengguna mereka di seluruh dunia dan menarik sekali terdapat statistik pengguna dari negara kita Malaysia.

Di dalam pungutan suara yang dilakukan oleh Netflix, 80% pengguna Malaysia mengaku maratonton (binge watching) rancangan kegemaran mereka ketika di tempat awam. Ini meletakkan Malaysia di tangga ke-tiga di belakang India (88%) dan Filipina (86%). Ini adalah jauh lebih tinggi berbanding purata global iaitu 67%.

Pengguna Malaysia dan Thailand juga didapati gemar melakukan maratonton kandungan Netflix ketika makan. Sebanyak 59% pengguna Malaysia melakukannya berbanding 58% pengguna dari Thailand. Tabiat buruk menonton Netflix ketika di tempat kerja juga dilakukan oleh46% pengguna Thai. Di India 65% menggunakan Netflix ketika di dalam pesawat dan 58% ketika menaiki bas.

Kami mengakui adalah pengguna Netflix yang memuat turun rancangan yang ingin ditonton terlebih dahulu. Siri Friends dan Sherlock sentiasa di dalam peranti bagi mengurangkan kebosanan sekiranya terperangkap di dalam kesesakan jalan raya ke tempat kerja setiap hari. Bagaimana pula dengan anda?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd