Samsung Dan ARM Mengumumkan Kerjasama Menghasilkan Cip Pemproses 7nm Cortex A76 Berkelas Komputer Riba

Diterbitkan pada July 5, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Samsung ialah pengeluar cip terbesar di dunia selepas memintas Intel pada Disember tahun lalu. Gergasi Korea Selatan ini telah mengumumkan kerjasama untuk menghasilkan cip pemproses 7nm berkelajuan 3GHz yang menggunakan senibina Cortex A76. Pemproses ini bakal mempunyai kemampuan kelas komputer riba yang membolehkannya digunakan pada telefon pintar dan juga komputer riba,

Pada awalnya teknologi 7LPP (7nm Low Power Plus) akan digunakan sebelum berpindah ke 5LPE (5nm Low Power Early) yang akan mengurangkan penggunaan kuasa. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, cip Cortex A76  mempunyai peningkatan sehingga 35% berbanding Cortex A75 yang ditemui pada Snpadragon 845 tetapi mengurangkan penggunaan tenaga sehingga 40%.

Penghasilan pemproses pertama menggunakan teknologi ini akan bermula pada separuh kedua tahun ini. Selepas itu Samsung akan melengkapkan pembangunan teknologi litografi Extreme Ultra Violet (EUV) sebelum menumpukan perhatian menghasilkan cip berteknologi 3GAAE (3nm Gate-All-Around Early).

komen


© Amanz / 2022 Kami