Grab Membuka Platform API Grab Platform – Ingin Bekerjasama Dengan Pelbagai Syarikat Untuk Membina Perkhidmatan Mudah Alih

Diterbitkan pada July 10, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Grab ialah sebuah syarikat yang terkenal untuk aplikasi perkongsian kenderaan mereka, Grab dimana penumpang boleh tempah untuk bergerak ke satu tempat ke tempat yang lain.

Di acara pengumuman besar-besaran Grab di Singapura hari ini, syarikat tersebut menyatakan bahawa mereka akan membuka platform API (Application Programming Interface) dimana mereka akan bekerjasama dengan pelbagai syarikat-syarikat atas talian yang lain yang membolehkan mereka menggunakan pelbagai platform Grab untuk membina perkhidmatan yang lebih muda digunakan.

Syarikat-syarikat ini boleh membuat pilihan untuk samada membina perkhidmatan yang boleh menggunakan antaramuka Grab, ataupum menggunakan API dan SDK (Software Development Kit) Grab untuk mengintegrasikan platform Grab kedalam aplikasi yang telahpun terbina. seperti Grab Pay dan Grab Maps.

Untuk menunjukkan kebolehan Grab Platform ini, Grab telahpun bekerjasama dengan dua buah syarikat perkhidmatan atas talian, iaitu HappyFresh, yang telahpun memperkenalkan aplikasi terbaru mereka melalui GrabFresh, dan juga Tokopedia, kedai jual-beli atas talian yang cukup terkenal di Indonesia.

Diantara syarikat-syarikat yang akan menggunakan Grab Platform ini termasuklah Lazada, Shopee, Chubb, Ovo dan sebagainya.

Jerald Singh, Ketua Produk untuk Grab berkata bahawa buat masa ini mereka akan memilih rakan pembina perkhidmatan mereka buat masa ini untuk memastikan kualiti aplikasi terjamin untuk memastikan keselesaan pengguna, yang menjadi keutamaan buat masa ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami