Sekatan Perdagangan Ke Atas ZTE Bakal Ditarik Selepas Menandatangani Perjanjian Dengan Amerika Syarikat

Diterbitkan pada July 12, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

April lalu Amerika Syarikat mengenakan sekatan perdagangan dikuatkuasakan ke atas ZTE selama tujuh tahun atas kesalahan menjual teknologi ke Iran dan Korea Utara. Ini mengakibatkan perniagaan telekomunikasi ZTE terjejas teruk sehingga terpaksa ditutup. Menurut laporan Bloomberg pagi ini, sekatan ini bakal ditarik semula selepas kedua-dua pihak menandatangani perjanjian.

ZTE perlu mendepositkan bayaran berjumlah $400 juta (~RM 1.6 bilion) ke akaun eskrow sebagai jaminan kesalahan yang sama tidak akan berulang. Sejurus selepas ini dilakukan, ZTE akan bebas beroperasi seperti biasa. Ini adalah salah satu dari syarat yang dikenakan oleh Jabatan Perdagangan AS. Beberapa minggu yang lalu keseluruhan barisan pengurusan dan lembaga pengarah ZTE meletakkan jawatan sebagai memenuhi syarat yang dikenakan.

Mereka juga perlu membayar denda $1.7 bilion (~RM 6.76 bilion) kepada Amerika Syarikat sebagai penalti untuk kembali beroperasi di negara tersebut dwisamping meletakkan pegawai penguatkuasa A.S bagi memantau urusan jual beli mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami