Cari @ Amanz

Teknologi sambungan data mudah alih 5G sedang dibangunkan dengan pesat oleh pelbagai pihak, termasuklah pembina peranti, komponen dan juga pihak telko. Kerjasama daripada pelbagai pihak ini diperlukan untuk memastikan pengguna dapat memaksimakan penggunaan sambungan 5G ini pada peranti-peranti mereka.

Qualcomm, diantara syarikat-syarikat yang sedang memesatkan pembangunan teknologi 5G baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka telah hadir dengan sistem modem QTM052 yang menggunakan spektrum baru yang dinamakan mmWave.

 

Lain daripada spektrum-spektrum yang digunakan sebelum ini, spektrum ini membenarkan kadar penghantaran data yang cukup pesat, tetapi ia hadir dengan satu kelemahan yang cukup serius: penghantaran data melalui spektrum ini mudah dihalang oleh objek-objek fizikal seperti bangunan, dinding dan juga tangan yang memegang telefon.

Untuk mengatasi masalah ini, Qualcomm menggunakan empat susunan antena ini di dalam peranti ujian mereka yang menggunakan modem 5G Qualcomm X50 dan setiap susunan ini hadir dengan empat antena QTM052 ini.

Menurut syarikat tersebut, susunan ini digunakan untuk memastikan bahawa tidak kira orientasi pegangan peranti anda, akan ada antena-antena yang dapat menyambungkan peranti anda ke internet tanpa sebarang masalah.

 

Qualcomm menyatakan lagi bahawa peranti-peranti pintar yang akan menggunakan modem QTM052 ini akan tiba pada awal tahun depan. Buat masa ini, masih tiada berita jika sambungan 5G akan mula diaktifkan pada tahun hadapan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd