Cradle Investment Programme : CIP Adalah Antara Platform Penyumbang Kepada Ekonomi Negara

Diterbitkan pada Sep 4, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Selaku peneraju peringkat awal bagi startup, Cradle dibawah perbadanan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) telah memiliki mandat bagi menyalurkan potensi dana kepada startup menerusi platform Cradle Investment Programme (CIP). Melalui platform ini, secara jelasnya telah memberikan kesan yang baik kepada ekonomi negara.

Menerusi kajian yang dilakukan bersama HELP University bagi program CIP ini – Penciptaan Nilai dalam Ekosistem Startup, setakat ini telah menunjukkan CIP telah menyumbang sebanyak RM3.4 Bilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Malah, sumbangan ini dijangka mampu mencapai angka yang lebih tinggi iaitu RM30.8 Bilion menjelang tahun 2030. Melalui penyaluran sumbangan ini turut berjaya membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat negara.

Bersama Razif Abdul Aziz – CEO Kumpulan Gerakan Cradle dalam sidang akhbar telah menyatakan CIP adalah platform dana yang hadir pada masa yang tepat kepada ke semua pengusaha perniagaan. Penekanan lain turut dibuat seperti hasil gabungan menyeluruh daripada pembangunan ekosistem ini dan sokongan kepada Cradle akan mengdatangkan hasil yang baik kepada orang awam.

Dengan platform dana ini juga,  memperlihatkan hampir 800 perusahaan rintisan (startup) diseluruh Malaysia telah menerima sumbangan dana bagi perniagaan mereka. Antara syarikat popular yang hadir daripadanya termasuklah MyTeksi (kini Grab), iMoney, iPay88 dan sebagainya.

komen


© Amanz / 2022 Kami