Penyelidik Berjaya Menggunakan WiFi Untuk Mengira Jumlah Individu Dalam Bilik Menembusi Dinding

Diterbitkan pada Sep 27, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

“Ada WiFi?” ialah soalan pertama yang kami terima apabila tamu datang ke pejabat atau rumah. Dengan WiFi kuota data syarikat telekomunikasi dapat disimpan untuk kegunaan di luar rumah. Malahan kewujudan WiFi kini menjadi antara sebab utama pengguna memilih untuk menginap di hotel dan makan di restoran. Tetapi WiFi juga kini boleh digunakan untuk mengira jumlah individu di dalam sesebuah bilik.

Penyelidik di University of California, Santa Barbara hanya memerlukan sebuah pemancar dan alat penerima WiFi untuk melakukan perkara ini. Individu dikesan tanpa mereka membawa sebarang peranti pintar yang bersambung kepada WiFi. Sebaliknya perkiraan dilakukan dengan menganalisa kekuatan isyarat radio RSSI (received signal strength indicator). Apabila mereka bergerak di dalam sesebuah bilik, gangguan terhadap gelombang WiFi akan berlaku dan ini kemudian digunakan untuk mengira dengan tahap ketepatan dalam lingkungan 2 orang.

Paling menarik sekali pemancar dan alat penerima WiFi tidak perlu berada di dalam bilik yang sama. Jumlah individu masih boleh dikira menembusi dinding. Antara aplikasi kajian ini ialah mengoptimasikan sistem lampu, elektrik, pendingin hawa dan pemanasan di kampus. Sistem boleh diarahkan untuk mengurangkan penggunaannya apabila tidak ramai pelajar di kampus.

komen


© Amanz / 2022 Kami