Cari @ Amanz

Google hari ini mengadakan sebuah acara khas, dan telah memperkenalkan beberapa peranti baru. Menjadi fokus utama ketika pengenalannya semestinya adalah telefon pintar generasi baru daripada Google, iaitu Google Pixel 3 dan juga Google Pixel 3 XL.

Google Pixel 3

Bagi yang mengikuti perkembangan kedua-dua peranti ini, semestinya ketahui yang mana ia telah tertiris beberapa kali sebelum ini. Kedua-duanya membawakan rekaan lebih kurang sama seperti Pixel 2 sebelum ini, dimana mereka mengekalkan sejumlah perkara, termasuk hanya menggunakan satu kamera sahaja pada bahagian belakang peranti.

Google Pixel 3 hadir dengan skrin 5.5-inci, sementara Google Pixel 3 XL pula hadir dengan skrin 6.3-inci. Kedua-duanya dijana menggunakan cip pemprosesan Snapdragon 845, memori 4GB RAM, dan storan 64GB.

Menariknya pada kedua-dua telefon pintar baru ini ialah Google masih mengekalkan penggunaan hanya satu kamera belakang – dan tidak mengikut trend semasa yang menyertakan sehingga tiga kamera pada bahagian belakang. Walaubagaimanapun, untuk kamera hadapan, Google Pixel 3 dan Pixel 3 XL menyertakan dwi-kamera untuk menawarkan sokongan rakaman sudut luas.

Seperti pada generasi lepas, Google melalui keluarga Pixel 3 mengintegrasikan sokongan kecerdasan buatan dalam memastikan rakaman gambar lebih cantik berbanding kebiasaan. Google juga menyertakan sokongan kalis air IP68 bersama-sama peranti ini.

Kedua-dua peranti ini hadir dengan sistem operasi Android 9.0 Pie yang terkini, dan turut mengintegrasikan Google Assistant secara menyeluruh. Beberapa ciri unik juga turut disertakan bersama-sama telefon pintar ini, termasuk sokongan menjawab panggilan – dinamakan Call Screening. Melaluinya, ia akan menaip pada skrin apakah yang sedang diucapkan oleh pemanggil – sekaligus sangat berguna untuk anda dalam menjawab panggilan ketika dalam mesyuarat, atau sekiranya ingin menapis nombor yang tidak dikenali. Google Pixel 3 dan Pixel 3 XL juga turut menyertakan sokongan pengecasan tanpa-wayar.

Buat masa ini, ia hanya diumumkan untuk beberapa negara sahaja – termasuk untuk negara jiran, Singapura. Google Pixel 3 ini akan ditawarkan pada harga bermula $799 di Amerika Syarikat, iaitu sekitar RM3320 mengikut kadar tukaran matawang semasa.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd