Kecerdasan Buatan Google Dilihat Mengenal-Pasti Metastatik Kanser Payudara Lebih Jitu Banding Manusia

Diterbitkan pada Okt 15, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google sebelum ini telah mempertontonkan beberapa kali kelebihan kecerdasan buatan yang dibangunkan mereka yang berjaya mengatasi kebolehan manusia. Terkini, melalui kajian terbaru, kecerdasan buatan Google kini dilihat boleh mengenal-pasti metastatik kanser payudara dengan lebih jitu berbanding manusia apabila dipantau daripada imbasan.

Mengenal-pasti metastatik dikatakan suatu perkara yang agak sukar – dan boleh terlepas pandang pada imbasan penilaian oleh manusia.

Metastatik Kanser Payudara

Pasukan pembangunnya telah melatih algoritma untuk mengenal-pasti metastatik ini dalam pelbagai keadaan berbeza – sekaligus kini membolehkan sistem kecerdasan buatan untuk mengenal-pasti kanser payudara dengan jitu hampir 99% pada imbasan penilaian. Walaubagaimanapun, masih terdapat kesilapan yang dilakukan kecerdasan buatan seperti mengenal-pasti sel bersaiz besar sebagai tumor dan sebagainya.

Buat masa ini, hasil ini diperlihatkan dari segi kajian sahaja, dan tidak diimplementasikan pada ujian klinikal. Apa pun, langkah mengenal-pasti penyakit daripada imbasan ini telah diumumkan oleh Google tidak lama sebelum ini dalam usaha membantu doktor dan mereka dalam bidang perubatan untuk mengenal-pasti sesuatu perkara. Apa pun, untuk diagnosis akhir, ia masih tertakluk kepada kebenaran daripada doktor dan bukannya berdasarkan kecerdasan buatan semata-mata.

komen


© Amanz / 2022 Kami