Facebook Dilaporkan Mungkin Melambungkan Metrik Paparan Video Dengan Sengaja

Diterbitkan pada Okt 18, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pelbagai pihak mungkin tidak menyukai metrik kiraan yang digunakan oleh Facebook untuk paparan dan tontonan video. Sebelum ini, Facebook telah mengatakan yang mana mereka mengira video berkenaan ditonton sekiranya ia dipaparkan untuk tempoh tiga saat – yang mana boleh dikatakan kurang tepat, memandangkan ia turut dimainkan secara automatik ketika pengguna menatal News Feed.

Kini lanjutan daripadanya, sejumlah pengiklan di Facebook dilihat memfailkan saman ke atas Facebook, mengatakan gergasi perkhidmatan sosial berkenaan mengetahui akan ketidak-tepatan metrik paparan video yang ditawarkan untuk pengiklan pada platform berkenaan.

Hal ini dikatakan sekaligus membuatkan pengiklan mempercayai lebih ramai meluangkan masa menonton video di Facebook berbanding platform video lain.

Untuk makluman, selain pengiklan, pelbagai syarikat media juga turut membuat pelaburan dalam menghasilkan kandungan bervideo untuk platform Facebook.

Menurut saman yang difailkan, ia dikatakan Facebook mengetahui akan berkenaan hal ini, dan dikatakan ada kalanya ia dilambungkan sekitar 150% ke 900%. Dengan angka yang tinggi, semestinya ia secara tidak langsung membuatkan pengiklan menghabiskan lebih wang dalam mengiklan pada platform berkenaan.

Sejumlah pengiklan ini memfailkan saman ke atas Facebook disebabkan penipuan dalam perniagaan.

komen


© Amanz / 2022 Kami