Google Mengehadkan Pengecasan Nirwayar Pixel 3 Pada 5W Jika Menggunakan Pengecas Pihak Ketiga

Diterbitkan pada Okt 23, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Google Pixel 3 dan Pixel 3 XL adalah peranti pertama dari Google yang menyokong pengecasan nirwayar. Ia menyokong pengecasan pantas nirwayar pada tahap 10W dengan menggunakan Pixel Stand. Tetapi, jika pengguna menggunakan pengecas nirwayar pihak ketiga dan bukannya Pixel Stand – Google mengehadkan tahap pengecasannya pada hanya 5W.

Seorang pembaca Android Police telah mencuba mengecas Pixel 3 beliau dengan menggunakan pengecas nirwayar Anker dan musykil kenapa ia sangat perlahan. Selepas menghubungi Anker, Anker memberitahu Google mengehadkan pengecasan nirwayar jika menggunakan pengecas jenama lain kepada hanya 5W walaupun menggunakan pengecas pantas nirwayar.

Android Police kemudiannya menghubungi Google dan Google memberitahu perkara ini berlaku adalah kerana “Secure Handshake” dan had pengecasan harus dilakukan. Tetapi, yang menjadikan pengguna keliru adalah – walaupun pengecas nirwayar pihak ketiga ini mempunyai had 5W ia masih memaparkan ‘Charging Rapidly’ pada Always-on-Display.

Nampaknya Google mula mengikut jejak langkah Apple di mana jika ingin menggunakan pengecasan yang baik pengguna perlu menggunakan pengecas MFG (Made for Google) seperti Apple dengan MFI (Made for iDevices).

komen


© Amanz / 2022 Kami