Sering Menghadapi Masalah Transaksi Perbankan Kerana SMS TAC Tidak Tiba? Gunakan CIMB SecureTAC

Diterbitkan pada Nov 16, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Internet banyak memudahkan perkara seharian. Jika dahulu mungkin kita perlu beratur di pejabat pos  atau bank untuk membayar bil, kini semua mudah dilakukan menggunakan laman web dan juga aplikasi yang tersedia pada peranti pintar. Perbankan internet telah menjadi salah satu keperluan yang memudahkan kehidupan seharian.

Namun begitu, kadangkala terdapat kelemahan dari segi infrastruktur, seperti ketiadaan atau kesesakan talian telekomunikasi untuk melakukan transaksi. Bagi mengatasi masalah ini, baru-baru ini CIMB hadir dengan sistem CIMB SecureTAC, yang mempercepatkan transaksi dilakukan tanpa perlu menanti SMS yang mengandungi kod TAC.

Apa itu TAC?

Nombor TAC atau ringkasan kepada Transaction Authorization Code merupakan nombor 6 digit yang akan dihantar kepada pengguna, bagi mengesahkan transaksi yang ingin digunakan. Bayangkan sekiranya akaun bank anda digodam, sekiranya mereka tidak mempunyai telefon anda, mereka tidak dapat melakukan transaksi tersebut kerana ketiadaan TAC.

Apabila TAC dihantar, pengguna hanya mempunyai masa sekitar beberapa minit bagi melaksanakan transaksi tersebut. Sekiranya kod tersebut tidak dimasukkan, atau gagal diterima oleh pengguna disebabkan oleh kesesakan talian telekomunikasi, ia akan menggagalkan transaksi sekaligus menyusahkan pengguna.

Bagaimana CIMB SecureTAC berfungsi?

Dengan CIMB SecureTAC, pengguna tidak perlu risau sekiranya terdapat sebarang kelewatan penerimaan SMS TAC dari bank. Ini kerana aplikasi yang telahpun dimuat-turun oleh pengguna akan memberikan notifikasi sekiranya terdapat sebarang transaksi, tanpa memerlukan pengguna memasukkan kod tersebut. Hal ini juga lebih memudahkan pengguna kerana transaksi dapat dilakukan dengan lebih pantas.

Apabila transaksi dilakukan pada aplikasi pengguna, pengguna hanya perlu menekan butang pengesahan terhadap transaksi tersebut, dan transaksi tersebut akan dilengkapkan.

Bagi memudahkan pengguna, pengesahan CIMB SecureTAC ini boleh diaktifkan pada dua peranti yang telah didaftarkan dengan CIMB, dan sekiranya peranti tersebut tidak didaftarkan sebagai peranti yang dimiliki pengguna, pengguna masih akan menerima SMS TAC seperti biasa bagi menjamin kelancaran urusan transaksi.


Selain dari itu, CIMB juga turut mempunyai pengesahan biometrik seperti TouchID dan FaceID untuk iPhone dan dengan fungsi SecureTAC dari CIMB ini, ia sekaligus menjamin keselamatan akaun pengguna, selain memudahkan transaksi dilakukan dengan pantas.

Fungsi CIMB SecureTAC ini akan diaktifkan seawal minggu hadapan dan anda boleh memuat-turun aplikasi tersebut dan mengetahuinya dengan lebih lanjut menerusi laman rasmi mereka.

Maklumat lanjut: CIMB SecureTAC

Penafian: Advertorial Dari CIMB

komen


© Amanz / 2023 Kami