Monopoli Penyiaran Televisyen Berbayar Astro Berakhir, Bakal Bersaing Dengan Empat Syarikat Penyiar Baru

Diterbitkan pada Nov 19, 2018. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apabila bercakap mengenai perkhidmatan televisyen berbayar di Malaysia, Astro pastinya nama pertama yang akan keluar dari mulut rakyat kerana mereka satu-satunya perkhidmatan yang mempunyai monopoli di dalam industri tersebut sepanjang lebih dari dua dekad ia beroperasi di Malaysia.

Terkini, Kementerian Komunikasi dan Multimedia baru sahaja membuat kenyataan bahawa Astro sudahpun hilang hak monopoli mereka untuk menyiarkan perkhidmatan televisyen melalui satelit sejak 28 Februari 2017.

Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna Astro tidak boleh terus menyiarkan perkhidmatan televisyen mereka kerana Lesen Individu Pemberi Kemudahan Rangkaian dan Pemberi Perkhidmatan Rangkaian mereka sah sehingga 1 Februari 2020, manakala Lesen Individu Pemberi Perkhidmatan Aplikasi Kandungan (CASP) pula masih sah sehingga 28 Februari 2022.

Apa yang lebih menarik disini ialah Eddin Syazlee Shith, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata bahawa sebanyak 35 lesen CASP telah dikeluarkan kepada pelbagai syarikat untuk menyiarkan saluran mereka melalui pelbagai platform, seperti satelit, protokol InternetDigital Terrestrial Television Broadcasting dan sebagainya.

Daripada syarikat-syarikat ini, terdapat empat syarikat yang diberi hak untuk menyiarkan saluran televisyen melalui satelit, iaitu Ansa Broadcast Sdn Bhd, Jaringan Mega Sdn Bhd, Smart Digital International (M) Sdn Bhd dan High End Net Sdn Bhd.

Mungkin dengan persaingan baru ini, Astro akan akhirnya hadir dengan perkhidmatan yang mempunyai harga yang lebih kompetitif, disamping pengurangan masalah penyiaran sewaktu hujan turun.

komen


© Amanz / 2022 Kami