Cari @ Amanz

Jabil Tampil Bersama Penyelesaian Penjadualan Pintar Baru Pada Automosi Peruncitan

Oleh Liyana

Link Copied!

Jabil kini menawarkan pelanggan tahap perkhidmatan pada skala yang berbeza, merangkumi strategi, pengalaman pelanggan, integrasi perkakasan, perisian, analisis dan sokongan peranti secara berterusan.

Mereka mengumumkan adanya platform ruang pintar yang disambungkan untuk memudahkan dan mempercepatkan proses  teknologi digital canggih ke mesin layan diri yang tersedia. Penyelesaian peningkatan pintar ini mampu mengintegrasikan perkakasan seperti mesin layan diri, perisian, sistem pembayaran, komunikasi tanpa wayar dan pengurusan jarak jauh dalam satu platform. Inisiatif ini dilihat lebih komprehensif dan berkesinambungan kepada pengguna.

Frederic McCoy – Timbalan Pengarah Kanan Jabil mengulas bahawa platform pintar ini mampu memberi perubahan kepada pemahaman corak pembelian pelanggan menggunakan teknologi domain tertutup dan data masa nyata. Menurut Penyelidikan Pasaran Ketahanan (PMR), pasaran mesin layan diri global dijangka mencapai  $15 bilion (RM 62,880 juta) pada tahun 2025, dengan CAGR yang diunjurkan lebih daripada 15 peratus dalam tempoh yang dikira. PMR juga menyatakan bahawa penyelesaian mesin layan diri pintar baru bakal menarik pelanggan ke kedai runcit, membantu sektor berkembang, terutamanya di Amerika Syarikat.

Jabil juga mampu menghubungkan kawalan skrin sentuh bersama video, audio, interaksi berasaskan isyarat dan pembayaran tanpa tunai dalam platform ini. Pembayaran mudah alih dan tanpa tunai seperti Near-Field Communications (NFC) dapat digunakan dengan teknologi kecerdasan buatan (AI).

Dengan teknologi ini, syarikat-syarikat dapat meningkatkan pengalaman pelanggan dengan menyediakan pembaruan inventori masa nyata untuk memudahkan urusan pembelian. 

Jabil turut bekerjasama dengan Intel untuk membekalkan rekabentuk penjualan pintar yang merangkumi rekabentuk berasaskan pemproses  Antara muka Pengaturcaraan Aplikasi (API) untuk mengakses perkakasan mesin. Kemampuan hujung ke hujung Jabil ini dapat menyelaraskan pemasangan mesin layan diri pintar baru sambil mengurangkan kebergantungan mesin konvensional.

Jabil juga mengintegrasikan antara muka pengguna (UI) dan perisian kawalan, sensor dan komponen yang tersisa dalam platform bersatu yang disatukan. Melalui pemberitahuan masa nyata awan juga dapat mengurangkan kos penyelenggaraan bagi automasi penstoran semula dan pembaikan semasa platform mereka. 

Proses inovasi diperkuat lagi oleh perkhidmatan berskala, kelebihan kejuruteraan dan pengalaman teknologi, pembuatan dan rantaian setengah abad.

Penyelesaian automasi runcit syarikat ini sekaligus telah mendorong peningkatan kecekapan operasi dan pengalaman pelanggan sambil memperkuat sistem peruncitan untuk merealisasikan model perniagaan dan aliran pendapatan baru.


Komen ()