Cari @ Amanz

China Merancang Pengenalan Sistem Navigasi Satelit Sendiri Dinamakan Beidou – Lebih Jitu Berbanding GPS

Oleh Aman

Link Copied!

Pada hari ini, salah satu sistem navigasi berasaskan satelit yang popular dan digunakan meluas adalah GPS yang dibangunkan oleh Amerika Syarikat. Sistem GPS yang dikawal oleh US Air Force ini digunakan meluas pada telefon pintar, kereta dan pelbagai sistem navigasi.

Terkini, ia dilihat China ingin menggantikan sistem berkenaan, dan hadir dengan alternatif tersendiri, dinamakan Beidou.

Beidou digunakan di China dan beberapa negara jiran buat masa ini, dan dijangka diperkenalkan pada peringkat global menjelang 2020 kelak. Untuk tujuan berkenaan, pelbagai satelit telah dilancarkan, malah sekurang-kurangnya 18 satelit telah dilancarkan pada tahun ini sahaja, sekaligus menjadikan satelit yang beroperasi untuk sistem navigasi ini mencapai lebih 40 buat masa ini.

Navigasi GPS Beidou

Berbanding dengan GPS, Beidou dikatakan mampu menawarkan kadar kejituan sehingga 1 meter atau kurang – sekaligus akan menawarkan pengalaman navigasi yang lebih baik berbanding GPS yang menawarkan kejituan sekitar 2.2 meter.

Sistem Beidou ini kelak dijangka digunakan meluas pada pelbagai perkhidmatan, termasuk pada kenderaan. Selain kenderaan, cip Qualcomm sedia menawarkan sokongan untuk Beidou, selain mana Samsung, Huawei dan Xiaomi turut telah menawarkan sokongan untuk Beidou.

Bergerak ke hadapan, ia dikatakan kerajaan China turut akan memerlukan penerbangan yang menuju ke negara mereka untuk turut menyokong sistem navigasi Beidou ini.

Dengan pelbagai syarikat dan industri yang mengintegrasikan sokongan Beidou, tidak mustahil kita melihat ia menjadi salah satu sistem navigasi berasaskan satelit yang popular dalam dekad akan datang – sekaligus menyaingi GPS pada masa kini.


Komen ()