Cari @ Amanz

Pulau Pinang Menjadi Negeri Pertama Menggunakan Sistem Pengecaman Wajah Pada CCTV Bagi Mengesan Penjenayah

Link Copied!

Sistem pengenalan wajah kini boleh ditemui pada hampir kesemua telefon pintar di pasaran. Ia boleh digunakan untuk menyahkunci peranti dan juga mengesahkan pembelian menerusi App Store. Di dunia sebenar penggunaannya agak terhad di lapangan terbang misalnya. Pulau Pinang hari ini menjadi negeri pertama di Malaysia yang menggunakan sistem pengecaman wajah bagi mengesan penjenayah.

Perisian pengecaman wajah melakukan carian menerusi kamera litar tertutup yang dipasang di Pulau Pinang. Sekiranya wajah penjenayah dikesan, pihak Polis akan menerima notifikasi kedudukan mereka bagi memudahkan proses tangkapan. Sistem ini pertama kali diumumkan Oktober lalu oleh Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Seri A. Thaiveegan tetapi telah dilancarkan hari ini oleh Ketua Menteri Chow Kon Yeow. Sebanyak 897 kamera telah dipasang di Pulau Pinang, dengan 767 di bahagian pulau dan 130 di bahagian seberang.

Dengan sistem ini, kadar jenayah mungkin dapat dikurangkan tetapi membuka persoalan tentang pencerobohan privasi penduduk Pulau Pinang yang dipantau sepanjang masa. China telah memperkenalkan sistem pengecaman wajah di beberapa bandaraya utama dan kaca mata pintar yang dipakai oleh Polis untuk mengenalpasti penjenayah.


Komen ()