Cari @ Amanz

Pelbagai revolusi telah dilalui industri teknologi yang menghimpunkan kecerdasan buatan, rangkaian neural grafik, seni bina pengkomputeran heterogen, pemanduan autonomi, blok dan teknologi perlindungan data, kecerdasan mesin telah mula menjana kesan yang besar terhadap kehidupan kita. Oleh itu, Akademi Alibaba DAMO telah mula membuat jangkaan berkenaan kelajuan revolusi teknologi dalam tahun ini.

Pertama; Penghasilan simulasi bandar masa nyata menjadi tidak mustahil

Lebih banyak sumber akan diperuntukkan kepada teknologi yang memberi kuasa pintar kepada city brain dan aplikasinya. Model simulasi bandar ini dilihat mampu mencerminkan pergerakan masa nyata sesebuah bandar fizikal dengan pembinaan yang boleh memudahkan pengurusan tadbir bandar. Malah, Akademi Alibaba DAMO turut menjangkakan lebih banyak lagi penghasilan bandar pintar di China ini menjelang tahun 2019.

Kedua: Ujian Turing bagi Kecerdasan Buatan Pada Kawasan Tertentu

Melalui kemajuan teknologi kecerdasan pertuturan, seperti teks-ke-ucapan masa nyata pada peranti mudah alih dilihat mempunyai fungsi yang hampir sama dengan ucapan manusia, Menerusi pelepasan ujian Turing dalam teknologi seperti penggunaan suara robot untuk memberi amaran kepada status penghantaran tertentu. Peraturan bagi kemajuan ini perlu diwujudkan untuk mengawal selia industri, bagi mengelakkan berlakunya penyalahgunaan teknologi dalam iklan, dan sebarang gangguan panggilan telefon serta penipuan atas talian.

Ketiga: Peningkatan Kepakaran Dalam Penghasilan Cip Kecerdasan Buatan

Penghasilan cip memori-sentrik bagi kecerdasan buatan ini berpandukan kepada teknologi memori khusus pada generasi terkini 3D.  Penghasilan cip ini dijangka akan menjadi ikutan aliran arus perdana. Selain itu, penghasilan cip pengkomputeran neuromorphik atau lebih dikenali sebagai kejuruteraan neuromorphik ini dilihat mampu mengekalkan momentum pada kecerdasan buatan. Di mana cip ini dapat menjadikan teknologi lebih baik dan boleh disesuaikan dengan pelbagai jenis penggunaan sistem tradisional teknologi yang lain. Dengan adanya penghasilan cip kecerdasan buatan khusus ini ia boleh mencabar kedudukan dominan GPU bagi latihan kecerdasan buatan di pusat data induk.

Keempat: Meluaskan Graf Rangkaian Neural (GNN) Dapat Meningkatkan Sensitiviti.

GNNs dapat digabungkan dengan pembelajaran yang lebih mendalam. Di mana ia boleh menghubungkan pembelajaran bersama induktif tambahan, seperti menangani isu-isu penjanaan daya pemikiran dan penjelasan yang teratur dalam pembelajaran kemahiran. GNNs yang kuat  juga boleh bertindak sebagai otak manusia yang terdiri daripada neuron, ia dapat melengkapkan mesin dengan sensitivti seperti akal, pemahaman dan keupayaan kognitif.

Kelima: Penyusunan Semula Senibina Pengkomputeran

Seni bina pengkomputeran heterogen dengan FPGA, GPU dan ASIC, bersama-sama dengan peranti memori yang muncul, memacu evolusi seni bina pengkomputeran tradisional. Di masa hadapan, perubahan asas kepada seni bina pengkomputeran, ditandakan dengan peralihan dari pengkomputeran umum yang berpusatkan CPU ke pengkomputeran khusus Domain didorong oleh aplikasi dan teknologi, akan mempercepat penghasilan kecerdasan buatan dan era pengkomputeran kuantum.

Keenam: Sokongan Rangkaian 5G Pada Aplikasi Baru

Generasi kelima teknologi tanpa wayar (5G) akan menyaksikan peningkatan jalur lebar tanpa wayar yang ketara dengan peningkatan kelajuan puncak rangkaian 4G hampir 100 kali ganda. Perihal ini akan mempercepatkan lagi pembangunan video resolusi 4k/8k, interaksi mendalam pada realiti bertambah (AR) dan realiti maya (VR). Selain itu, dengan bercirikan daya keupayaan yang tinggi, latensi rendah dan kapasiti besar, rangkaian 5G ini akan membolehkan penggunaan pada pembangunan kawasan baru, seperti sistem koperasi infrastruktur kenderaan dan internet industri.

Ketujuh: Identiti Digital Akan Menjadi Kad Pengenalan Kedua Anda.

Mewujudkan sokongan seperti teknologi pengesanan, anti-spoofing biometrik, lepasan membezakan semula pengenalan dan pengesahan orang. Anti-spoofing ini adalah suatu sokongan yang menghalang tindakan penggunaan identiti rasmi secara haram. Adanya penggunaan identiti ini, penceroboh boleh mengakses ID tersebut dalam kesemua jaringan. Oleh itu, teknologi biometrik ini memainkan peranan yang penting dalam mempertingkatkan kehidupan seharian kita menjadi lebih baik.

Kelapan: Perkembangan Yang Lebih Bijak Dalam Autonomi

Kemajuan sistem koperasi infrastruktur kenderaan akan memupuk pembangunan memandu autonomi. Dalam masa dua hingga tiga tahun akan datang, kemajuan teknologi baru haruslah dilihat di kawasan komersil tertentu, seperti logistik dan pengangkutan, dengan pengangkutan awam tetap dan penghantaran tanpa pemandu untuk bangunan dan kampus komersial.

Kesembilan: Pelaksanaan aplikasi rantaian blok dipertingkatkan

Orang lebih rasional tentang prospek rantaian blok, yang pernah ditekankan. Pelaksanaan aplikasi rantaian blok dengan nilai komersial yang mampan dijangka mempercepatkan. Lebih banyak lagi aplikasi rantaian blok akan dilihat dalam kehidupan seharian kita, seperti pengiriman wang rentas sempadan, pembiayaan rantaian bekalan, invois elektronik dan rekod kehakiman yang tolakan bukti.

Kesepuluh: Teknologi Perlindungan Data Mula Berkembang Maju

Kerajaan di seluruh dunia mula berhasrat untuk melaksanakan dasar dan peraturan yang lebih ketat berkenaan dengan perlindungan data. Pengguna perlu melabur lebih banyak untuk melindungi individu privasi data. Teknologi pengesanan di seluruh sistem, seperti teknologi perlindungan aset data, termasuklah anti-crawler  yang bertindak sebagai penghadang kepada serangan siber kuat, dilihat mula diterima guna oleh pengguna. Adanya perkembangan sedemikian,

Rangkuman jangkaan revolusi teknologi sempena tahun 2019 ini dilihat sedikit sebanyak mampu memberikan gambaran bahawa perkembangan teknologi di seluruh dunia kini semakin meningkat dan penerimaannya pada masyarakat semakin tinggi.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd