Cari @ Amanz

Kotak set Xiaomi boleh dikatakan popular di China dan di beberapa negara seperti Malaysia dan Amerika Syarikat. Ia popular kerana dijual pada harga yang agak murah jika dibandingkan dengan kotak set Android yang menggunakan sistem operasi Android yang merapu.

Selepas Mi Box 4 atau Mi Box S (pasaran global), Xiaomi baru-baru ini telah melancarkan Mi Box 4 SE dengan spesifikasi lebih rendah dan tanda harga yang lebih murah. Mi Box SE dijana dengan cip pemproses Coretx-A7, GPU Mali-400, memori 1GB RAM dan 4GB storan dalaman dan mempunyai resolusi maksima hanya 1080p. Sama seperti Mi Box 4, ia turut mempunyai port USB-A untuk sambungan pemacu USB atau cakera keras dan sokongan sambungan Internet melalui WiFi dan sokongan casting.

Seperti kotak set Mi Box versi China yang lain, ia menjalankan sistem operasi PatchWall yang sama pada Mi TV dengan kemampuan kawalan suara dan kandungan penstriman yang diiktiraf. Sistem operasi ini adalah mirip MIUI, jadi dengan memori yang rendah – ia sudah cukup untuk beroperasi dengan lancar. Jika versi global, ia akan menggunakan Android TV dan spesifikasi ini tidak cukup. Mi Box S di rumah saya dengan memori 2GB RAM dan menjalankan Android TV agak lengah masa sedikit.

Fokus Xiaomi adalah untuk mereka yang memiliki monitor atau televisyen 1080p asas. Melalui Mi Box 4 SE ini, monitor atau televisyen merekan akan menjadi pintar. Harga pula agak lebih murah dari Mi Box biasa, ia dijual pada harga RMB189 iaitu sekitar RM115 sahaja.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd