Tentera Amerika Syarikat Ingin Menggunakan Kecerdasan Buatan Pada Senjata Membalas Serangan Musuh

Diterbitkan pada Jan 16, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Tentera Amerika Syarikat ingin menggunakan kecerdasan buatan pada sistem senjata dan telahpun melakukan kerjasama dengan Google. Tindakan mereka ini menerima kritikan hebat sehingga Google terpaksa menarik diri. Di negara lain seperti China dan Rusia, ini tidak berlaku dan akibatnya Amerika Syarikat risau mereka akan mempunyai kekurangan di medan tempur kelak.

Bruce Jette, penolong setiausaha tentera untuk pembelian, logistik dan teknologi (ASAALT) dipetik berkata pihak Amerika Syarikat ingin menggunakan kecerdasan buatan pada senjata yang membalas serangan musuh. Dengan kecerdasan buatan, pihak tentera boleh melakukan serangan balas untuk bukan sahaja memusnahkan tetapi memintas serangan yang dilancarkan terlebih dahulu oleh pihak musuh.

Menurut beliau lagi, tanpa kecerdasan buatan masa yang diambil untuk tindak balas akan menjadi lebih lama. Ini meletakkan nyawa anggota tentera dalam bahaya apabila diserang. Walaupun terdapat pelbagai tentangan menggunakan kecerdasan buatan oleh pihak tentera, beliau percaya dalam situasi sebegini ia diperlukan.

Tentera Amerika Syarikat juga sedang merangka polisi penggunaan kecerdasan buatan di medan perang menerusi Army Futures Command (AFC). Ini akan menjadi landasan untuk penghasilan sistem senjata yang menggunakan kecerdasan buatan tetapi masih memerlukan campur tangan manusia bagi mengelakkan senario seperti Judgement Day siri Terminator menjadi kenyataan.

komen


© Amanz / 2022 Kami