Cari @ Amanz

Tarikh 8 Mac 2014 pastinya terpahat di memori setiap rakyat Malaysia khususnya kepada ahli keluarga penumpang MH370. Pesawat Boeing 777-200ER kendalian MAS yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang dan dipercayai terhempas di Lautan Hindi. Misteri kehilangannya masih belum terjawab dengan pelbagai teori dari juruterbang yang melakukan misi bunuh diri hinggalah ia disorokkan oleh jin laut.

Tragedi ini berlaku kerana sistem penjejak Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B) hanya membenarkan pesawat dikesan setiap 15 minit. Ramai mungkin tidak tahu 70% ruang udara dunia tidak dijejak oleh sistem sedia ada. Oleh itu sistem terkini Iridium-Aireon yang diumumkan minggu ini akan dapat mengelakkan tragedi MH370 dari berulang.

Iridium-Aireon kini mempunyai rangkaian 75 satelit geosegerak yang menjejak pesawat dalam masa nyata. Kedudukan mana-mana pesawat yang menggunakan sistem mereka boleh diketahui dalam masa sesaat. Ini bermakna dalam situasi dimana pesawat terhempas, kedudukan yang tepat boleh diketahui tanpa perlu melakukan misi pencarian kawasan sebesar ribuan kilometer persegi.

Iridium telah melancarkan 10 satelit terakhir di dalam rangkaian mereka minggu lalu menggunakan roket Falcon 9 milik Space X. Setiap satu satelit adalah sebesar kereta Mini Cooper.

Selain sistem penjejakan pesawat masa nyata, satelit yang sama kini menjadi tulang belakang kepada sistem capaian Internet global pertama dunia iaitu Iridium Certus. Certus akan membolehkan sambungan Internet dilakukan di mana-mana lokasi di permukaan bumi. Ia mensasarkan bukan sahaja industri penerbangan malahan perkapalan dan industri.

Kelajuan internet masih lagi agak perlahan iaitu 352 Kbps untuk muat turun dan muat naik. Tetapi ini adalah cukup pantas untuk keperluan panggilan suara, penghantaran mesej dan sistem swalayar untuk kapal kargo masa hadapan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd