Carian
Apple Mengambil Bekas Eksekutif Bateri Samsung Untuk Mengetuai Unit Pembangunan Bateri Global
January 24, 2019 Effi Saharudin

Saban tahun bateri yang digunakan pada iPhone adalah jauh lebih kecil berbanding yang ditemui pada peranti pesaing. iPhone XS Max misalnya hanya dilengkapi bateri sebesar 3174 mAh sedangkan Huawei Mate 20 Pro dengan saiz skrin setanding dilengkapi bateri sebesar 4200 mAh. Tidak mengejutkan hayat bateri iPhone XS Max adalah rungutan yang kami ketengahkan di dalam ulasan penuh tahun lalu.

Menurut laporan Bloomberg, Apple telah mengambil bekas eksekutif Samsung SDI untuk mengetuai unit pembangun bateri global mereka. Soonho Ahn yang merupakan bekas timbalan presiden kanan Samsung SDI telah menyertai Apple sejak Disember 2018. Ini menurut Bloomberg adalah petanda awal mereka mungkin sedang membangunkan teknologi bateri mereka sendiri.

Sejak kebelakangan ini Apple telah mengambil pelbagai langkah untuk  mereka sendiri komponen iPhone seperti modem bagi mengurangkan pergantungan kepada pihak ketiga. Pada awal bulan lalu, Apple mendedahkan Samsung ialah pembekal utama majoriti komponen iPhone. Pasti ramai pengguna berharap dengan pelantikan Soonho Ahn, mungkin kapasiti bateri iPhone akan akhirnya meningkat seperti peranti Samsung.

Komen