Carian
Bluetooth 5.1 Akan Menyertakan Sokongan Mengetahui Arah Sambungan Isyarat Bluetooth – Memudahkan Penemuan Peranti Berhubung
January 29, 2019 Aman

Bluetooth merupakan salah satu piawaian yang digunakan pada pelbagai peranti mudah-alih masa kini dalam berkomunikasi dan berhubung antara satu sama lain. Terkini, pembangun piawaian Bluetooth telah pun mengumumkan Bluetooth 5.1 yang sedia diuji oleh para pembangun.

Melaluinya, ia kini menyertakan sebuah ciri baru yang dinamakan “Direction Finding“, membolehkan pengeluar peranti mengintegrasikannya pada produk mereka dan menggunakannya dalam mengetahui arah pancaran isyarat Bluetooth.

Hal ini dijayakan dengan menggunakan beberapa antena pada peranti Bluetooth berkenaan. Ia seterusnya akan mengenal-pasti kekuatan sambungan Bluetooth pada setiap antena berbeza, sekaligus mengenal-pasti arah dimana isyarat berkenaan paling kuat. Langkah ini sekaligus memudahkan penemuan peranti berhubung secara Bluetooth lain melaluinya.

Bluetooth 5.1 Direction Finding

Dengan langkah ini, anda boleh menemui dimana peranti berhubung lain dalam jarak hanya beberapa sentimeter. Sebagai contoh, sekiranya anda memasang penjejak pada kunci anda, dan penjejak berkenaan berhubung dengan telefon pintar anda; maka anda boleh mengetahui kedudukan semasa penjejak bersama kunci anda dengan pantas dan mudah.

Pengenalan ciri ini sekaligus akan memudahkan anda menemui pelbagai peranti berhubung secara Bluetooth dengan mudah – tidak kira jam tangan pintar anda, atau sebarang penjejak yang dipasang pada barangan atau haiwan peliharaan.

Menariknya, selain daripada untuk pengguna umum, ciri ini juga sangat berguna untuk penggunaan dalam industri – dalam memudahkan pengurusan barangan dan sebagainya.

Bluetooth 5.1 Direction Finding

Buat masa ini, spesifikasi Bluetooth 5.1 dengan sokongan baru ini telah diumumkan untuk para pembangun. Kita mungkin akan melihat ia hadir pada peranti selepas spesifikasi ini mencapai fasa akhir kelak.

Komen