Pepijat Pada FaceTime Membolehkan Audio Didengari Dan Video Dilihat Tanpa Panggilan Diangkat

Diterbitkan pada Jan 29, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Privasi adalah amat penting kerana tiada insan ingin diintip. Tetapi bagi pengguna FaceTime pada iOS dan macOS, anda mungkin telah diintip tanpa disedari kerana pepijat yang baru sahaja ditemui semalam. Pemanggil boleh mendengar audio dan melihat video walaupun panggilan FaceTime tidak diangkat oleh pengguna. Ini pastinya merisaukan pengguna yang mementingkan privasi.

Pepijat ini boleh dilakukan oleh semua pengguna dengan melakukan panggilan FaceTime. Ketika panggilan berdering, pemanggil perlu menekan butang menambah ahli ke dalam panggilan FaceTime berkumpulan. Pemanggil kemudian perlu menambah nombor telefon mereka sendiri. Pepijat mengakibatkan panggilan pertama yang belum diangkat tadi disambungkan secara automatik. Pada skrin penerima panggilan pertama tidak akan menyedari kini kamera dan audio dari peranti mereka boleh diakses pemanggil.

Masalah ini ditemui pada kesemua peranti yang menggunakan sistem operasi terkini iOS dan macOS. Pihak Apple telah mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai pepijat yang serius ini. Mereka bercadang mengeluarkan kemas kini kepada sistem operasi pada minggu ini bagi mengelakkan kerentanan dari terus berlaku.

komen


© Amanz / 2022 Kami