Cari @ Amanz

Internet kini telah menjadi salah satu arena yang diakses ramai pengguna setiap hari. Baru-baru ini, pihak WeAreSocial telah mengeluarkan data kajian dan bancian mereka, memperlihatkan pengguna tempatan menghabiskan masa purata sekitar 8 jam 5 minit setiap hari untuk melayari internet.

Ini sekaligus meletakkan pengguna Malaysia dihadapan berbanding masa purata pengguna global sekitar 6 jam 42 minit.

WeAreSocial Januari 2019

Melalui laporan sama, pengguna Malaysia dilihat menghabiskan masa sekitar 2 jam 58 minit untuk melayari perkhidmatan sosial seperti Facebook, Instagram dan sebagainya.

Data WeareSocial ini menghimpunkan pelbagai angka dari laman-laman sosial termasuk Facebook dan YouTube. Ia dikatakan sekitar 49% rakyat Malaysia mempunyai akaun Instagram tersendiri, selain untuk pengiklanan di Facebook, secara purata seseorang pengguna tempatan akan klik sekitar 15 iklan di Facebook setiap bulan.

Pengguna Malaysia juga dilihat sangat aktif dalam penggunaan perbankan berasaskan peranti mudah-alih, dimana sekitar 66% pengguna internet Malaysia menggunakannya. Pada masa yang sama, sekitar 48% pengguna internet Malaysia juga aktif menggunakan aplikasi seru-pandu seperti Grab, antara yang tertinggi di dunia.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd