Cari @ Amanz

Minggu lalu Facebook dan Google didapati menggunakan sistem ujian dalaman Apple untuk menggunakan fungsi yang mengakses keseluruhan sistem sesebuah telefon pintar. Akibatnya Facebook dan Google telah dihalang dari mengakses sistem ujian ini sementara. Terkini laporan Techcrunch mendapati beberapa aplikasi popular merakam skrin pengguna tanpa memberitahu mereka terlebih dahulu.

Sistem pemantauan skrin Glassbox boleh merakam bagaimana aplikasi digunakan, bahagian mana yang ditatal serta kekunci yang ditekan. Ia digunakan untuk menganalisa penggunaan aplikasi. Antara aplikasi yang menggunakan Glassbox ialah Abercrombie & Fitch, Hotels.com, ASingapore Airlines dan Expedia. Merakam penggunaan aplikasi tanpa memberitahu terlebih dahulu adalah melanggar garis panduan App Store.

Oleh sebab itu Apple kini mengarahkan pembangun aplikasi yang melanggar garis panduan ini untuk mengambil tindakan segera dalam masa sehari. Kegagalan untuk melakukannya akan menyebabkan aplikasi dibuang dari App Store.

Pihak Glassbox pula di dalam kenyataan menerusi laman MacRumors pula menegaskan sistem mereka tidak “mengintip” pengguna. Sebaliknya ia digunakan untuk meningkatkan kepuasan pelanggan dengan memperbaiki elemen aplikasi atau laman yang tidak mesra pengguna. Glassbox juga menegaskan merekan menghormati privasi pengguna dengan data tidak dikongsi dengan pihak ketiga. Malahan mereka memenuhi kehendak¬† SOC2 dan GDPR.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd