YES Dan Facebook Akan Memulakan Ujian Terragraph Di Pulau Pinang – Rangkaian Mudah-Alih Berkelajuan Gigabit

Diterbitkan pada Feb 13, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

YES merupakan salah satu jenama rangkaian telekomunikasi dibawah YTL. Hari ini, mereka telah mula menghantar jemputan media untuk sebuah acara pengumuman berkaitan ujian rangkaian Terragraph yang ingin dilakukan oleh pihak YES dan Facebook di Pulau Pinang.

Terragraph merupakan salah satu projek yang dibangunkan oleh pihak Facebook dalam menyelesaikan masalah penggunaan jalur-lebar di bandar. Seperti ramai sedia maklum, pembangunan jalur-lebar di bandar adalah agak mahal – terutamanya dalam penyediaan infrastruktur berasaskan tembaga ataupun fiber, selain mana gelombang selular yang mempunyai spektrum terhad pada frekuensi rendah.

Facebook Terragraph

Terragraph cuba mengatasi masalah ini dengan menggunakan spektrum 60Ghz gelombang-V, sekaligus menawarkan kelajuan seumpama penawaran perkhidmatan berasaskan fiber. Selain daripada itu, Terragraph dikatakan menawarkan kos pembangunan yang lebih rendah dan mudah dibangunkan – selain dikatakan boleh menawarkan kelajuan Gbps pada pelbagai lokasi dengan lebih mudah. Untuk menjayakan perkara ini, Terragraph menggunakan komponen WiGig yang sedia terdapat dipasaran hari ini.

Berbalik kepada topik asal, pihak Yes dan Facebook bakal mengumumkan permulaan ujian rangkaian ini di Pulau Pinang pada minggu hadapan – sekaligus menjadikannya sebagai salah satu ujian terbesar Terragraph di Asia pada hari ini pada peringkat besar-besaran.

Sebelum ini, melalui ujian dalaman yang dilakukan pihak YTL, ia dikatakan telah berjaya mencapai kelajuan 1Gbps dengan kadar pendam masa yang rendah. Ia turut dikatakan menawarkan prestasi lebih baik berbanding ujian rangkaian 5G oleh beberapa pihak lain hari ini.

Langkah ini juga mungkin membolehkan pihak Yes menawarkan rangkaian mereka ke pelbagai lokasi pada kos lebih rendah lagi, selain menawarkan kelajuan yang mencabar rangkaian fiber pada hari ini.

Seperti biasa, sama-sama kita nantikan minggu hadapan untuk melihat apakah yang bakal diumumkan oleh pihak Yes dan Facebook.

komen


© Amanz / 2022 Kami