Cari @ Amanz

Perundangan JPJ Tidak Lagi Membenarkan Sesetengah Warga OKU Membawa Kenderaan Seru-Pandu – Termasuk Grab

Oleh Liyana

Link Copied!

Bermula 12 Julai 2019 ini, semua sedia maklum peraturan perkhidmatan seru-pandu akan dikuatkuasakan dan terdapat empat syarat utama yang perlu dipatuhi oleh pemandu. Antara syarat yang dipersetujui adalah lesen kenderaan pengangkutan awam (PSV), pemeriksaan kesihatan, insurans kenderaan dan pemeriksaan Puspakom bagi kenderaan yang berusia tiga tahun ke atas.

Berkenaan pemilikan lesen PSV, dukacita dimaklumkan bahawa semua warga Orang Kelainan Upaya (OKU) yang memiliki lesen memandu kelas A atau A1 secara automatik tidak lagi dibenarkan meneruskan perkhidmatan mereka sebagai pemandu Grab. Merujuk seksyen F pada borang JPJ L84 telah mengatakan larangan terhadap pemandu yang mempunyai masalah kesihatan daripada kelayakan lesen PSV. Antara senarai kesihatan yang dinyatakan adalah seperti pekak, buta warna, pergerakan yang terhad dan kencing manis.

Perihal ini telah disahkan sendiri oleh pihak Grab Malaysia berhubung perbincangan mereka bersama Kementerian Pengangkutan berkenaan isu peraturan terbaru perkhidmatan seru-pandu negara. Namun begitu, pemandu OKU yang menggunakan lesen memandu CDL (kelas D dan DA) masih lagi layak untuk memohon sebagai pemandu Grab. Kelas iniĀ  perlu melepasi had rekod kesihatan yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan.

Pihak Grab walau bagaimanapun akan terus berbincang dengan pihak kerajaan agak membenarkan penyertaan OKU dalam perkhidmatan mereka. Ini adalah bagi membolehkan mereka terus memperoleh pendapatan dan menjadi ahli masyarakat yang produktif


Komen ()