Carian
Android Q Membenarkan Pengguna Mengubah Jenis Jam Pada Skrin Kunci
March 16, 2019 Fahim Zahar

Android Q adalah versi Android yang kesepuluh. Walaupun kami sudah senaraikan beberapa perubahan yang terdapat pada Android Q, Google masih menyembunyikan banyak fungsi lain. Ini mungkin, fungs-fungsi ini adalah tidak stabil – Android Q masih lagi dalam versi beta pertama.

Fungsi menarik kali ini ditemui oleh pasukan XDA. Ia adalah kebolehan mengubah jenis jam pada skrin kunci peranti. Kebiasaannya, dalam Android asli pada Pixel – jam pada skrin kunci tidak boleh diubah. Ia hanya boleh diubah jika menggunakan pelancar pihak ketiga atau custom ROM. Dalam Android Q terdapat tiga pilihan jam baru; jam dalam bentuk teks, jam bubble dan jam stretch.

Bagi pengguna yang ingin menukar jam ini, syarat pertama adalah menggunakan peranti Pixel, kedua adalah menjalankan Android Q beta pertama, ketiga mempunyai PC dengan driver ADB terpasang, keempat adalah kemampuan asas sideload melalui command adb. Berikut adalah kod yang perlu dimasukkan dalam command adb;

Jam Bubble

adb shell settings put secure lock_screen_custom_clock_face “com.android.keyguard.clock.BubbleClockController”

Jam Stretch

adb shell settings put secure lock_screen_custom_clock_face “com.android.keyguard.clock.StretchAnalogClockController”

Jam Teks

adb shell settings put secure lock_screen_custom_clock_face “com.android.keyguard.clock.TypeClockController”

Jam asal

adb shell settings delete secure lock_screen_custom_clock_face

Buat masa ini, ada kemungkinan besar fungsi ini hanya ujian awal. Itu kerana ia tersembunyi. Kelak jika Andorid Q sudah stabil, ia mungkin akan diimplementasikan terus di dalam tetapan pelancar atau tetapan kunci skrin.

Komen