Cari @ Amanz

Spesifikasi Ikon Aplikasi Dalam Play Store Diubah – Tiada Lagi Latar Belakang Lutsinar

Link Copied!

Sejak Google I/O tahun lepas, Google telah memulakan rekaan Material Design baharu buat aplikasi dan perkhidmatan mereka. Rekaan baru ini turut memperkenalkan font Google Sans. Jika anda perasan, walaupun anda tidak mengemaskini sesuatu aplikasi – antaramuka aplikasi-aplikasi Google ada yang berubah secara tib-tiba, seperti Google Play Store. Antaramuka ini diubah melalui bahagian pelayan.

Melalui rekaan Material Design baharu ini, Google dilihat ingin menyelarikan semua aplikasi dan perkhidmatan mereka dalam satu format. Terkini, spesifikasi ikon aplikasi yang ingin diterbit dalam Google Play Store telah diubah. Jika sebelum ini, dalam Play Store anda akan lihat – ikon-ikon aplikasi mempunyai latar belakang lutsinar atau rekaan logo itu tersendiri. Spesifikasi baru ini tidak lagi membenarkan pembangun menggunakan latar belakang lutsinar, tetapi ikon mereka kini perlu diletakkan dalam satu ‘kotak’.

Ini adalah sama seperti Nova Launcher, di mana saiz ikon-ikon atau mana-mana ikon pada laman utama peranti atau talam aplikasi adalah selari. Google mengikut konsep ini dan mengimplementasikan dalam Google Play Store. Kelak, paparan Google Play Store akan lebih kemas dan berwarna-warni.


Komen ()