Spotify Membidas Balik Kata-Kata Apple Dengan Menyatakan Bahawa Syarikat Tersebut Ingin Memonopoli Industri Penstriman Musik

Diterbitkan pada Mac 18, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada minggu lalu, Spotify telah memfailkan aduan kepada European Union kerana Apple dikatakan meminta potongan keuntungan yang terlalu tinggi (sebanyak 30 peratus) pada langganan bulanan perkhidmatan Spotify.

Apple pula kemudiannya hadir dengan kenyataan bahawa tuduhan Spotify tidak munasabah kerana kebanyakan pengguna Spotify di platform iOS merupakan pengguna percuma, dan apa-apa kutipan yang didapati melalui iklan tidak diambil langsung oleh mereka.

Malah, Apple turut berkata bahawa saman Spotify terhadap US Copyright Royalty Board dilihat sebagai bantahan untuk tidak membayar potongan yang lebih banyak kepada artis-artis yang memberi kandungan terbaru kepada platform penstriman musik tersebut.

Spotify nampaknya tidak menunduk kalah, dan berkata bahawa Apple ingin memonopoli arena penstriman musik dengan cara-cara kurang baik, seperti menghalang kemaskini baru, dan harga langganan Apple Music yang sangat murah dan sukar untuk ditandingi oleh mana-mana perkhidmatan penstriman yang lain.

Jurucakap Spotify juga berkata bahawa “syarikat dengan monopoli industri akan sentiasa berkata bahawa mereka tidak melakukan sebarang kesalahan, dan semua keputusan bisnes yang dibuat adalah untuk kepentingan pengguna”.

Aduan mengenai monopoli Apple Music ini pada pendapat saya cukup aneh kerana Spotify kini dikatakan mempunyai 87 juta pengguna berbayar diseluruh dunia berbanding 57 juta pengguna berbayar pada platform Apple Music.

Malah, jika digabungkan dengan pengguna percuma, Spotify mempunyai sejumlah 191 juta pengguna diseluruh dunia, dan Apple Music tidak mempunyai sebarang pengguna percuma.

Akan tetapi, aduan mengenai perbezaan diantara harga langganan kedua-dua syarikat ini ada asasnya, kerana walaupun kedua-dua platform ini mempunyai harga langganan yang sama pada $9.99 sebulan, Spotify dikehendaki membayar potongan yang agak besar kepada Apple, akan tetapi Apple Music tidak perlu risau mengenai perkara tersebut.

Apa-apa pun, aduan Spotify yang difailkan kepada European Commission pastinya akan diikuti dengan sangat rapat oleh pengamal-pengamal teknologi di seluruh dunia, untuk melihat siapakah berada di pihak yang betul.

komen


© Amanz / 2022 Kami