Carian
Honda, Kawasaki, Suzuki Dan Yamaha Bersetuju Menyeragamkan Bateri Dan Sistem Pengecas Untuk Motosikal
April 7, 2019 Effi Saharudin

Di zaman awal telefon mudah alih, setiap pengeluar menggunakan kepala pengecasan yang berbeza. Ini menyukarkan pengguna mencari aksesori atau mengecas peranti ketika di rumah teman. Pada tahun 2009, majoriti pengeluar bersetuju menyeragamkan pengguna port mikro USB pada peranti dan kini digantikan pula dengan USB-C. Penyeragaman ini memudahkan pengguna dan mengurangkan kos pengeluar menghasilkan kepala pengecas berbeza.

Penyeragaman standard seterusnya akan dilihat di dalam industri motosikal elektrik. Honda, Kawasaki, Suzuki dan Yamaha telahpun bersetuju untuk menubuhkan konsortium yang menggunakan sistem bateri dan pengecas untuk motosikal elektrik keluaran mereka. Empat nama besar dunia kenderaan dua roda ini akan menggunakan sistem bateri yang boleh ditanggalkan. Pemilik boleh menggantikan bateri dengan pantas di stesen pengecas tanpa perlu menanti bateri dicas semula.

Stesen pengecas juga akan menggunakan standard pengecasan serta kepala pengecas yang sama. Pengguna boleh pergi ke kesemua stesen pengecas di Jepun tanpa perlu risau motosikal yang digunakan tidak boleh dicas. Dengan kewujudan konsortium baharu dengan pengeluar terbesar, penyeragaman sistem pengecasn motosikal elektrik akan dapat dilakukan pada peringkat global dengan lebih mudah.

Komen