Cari @ Amanz

Sejak kebelakangan ini, Google dilihat menguji pelbagai perkara baru pada Google Play Store. Sebelum ini, mereka telah menguji kemaksini sistem diedarkan melalui Play Store dan bukan lagi melalui tetapan peranti.

Hari ini, Google dilihat menguji muat turun serentak dalam Play Store. Sebelum ini, muat turun dalam Play Store adalahu satu per satu – di mana jika satu aplikasi sedang dimuat turun, aplikasi seterusnya akan memberi status ‘pending‘. Kini jika dua aplikasi dimuat turun ia akan dimuat turun secara serentak. Selain itu, Google turut menguji fungsi perkongsian aplikasi dalaman. Fungsi ini adalah untuk pembangun kongsikan aplikasi mereka kepada satu kumpulan kecil atau pengguna-pengguna setia.

Kemudian, Google turut mengemaskini Google Play Protect dengan antaramuka baharu. Google telah mengasingkan tetapan Play Protect dan turut memaparkan sebarai aplikasi yang baru diimbas. Tambahan lagi, terdapat perubahan kecil pada antaramuka ‘Movies & TV’. Google kini, membahagi pada kategori seperti ‘Family’ dan ‘Network’.

Namun, perubahan ini dilihat hanya berperingkat. Pada peranti saya hanya perubahan Play Protect sahaja yang saya terima, lain-lain belum lagi. Harap kelak, ia akan diedarkan kepada umum.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd