Cari @ Amanz

Program Global Accelerator Programme Anjuran MaGIC Ingin Membantu Pemula Syarikat Mengembangkan Perniagaan

Oleh Liyana

Link Copied!

Malaysia Global Innovation and Creative Centre (MaGIC) kini kembali lagi dengan menganjurkan Global Accelerator Programme (GAP) buat kali ketiga julung kalinya. Platform GAP ini bertujuan untuk membantu para pemula syarikat daripada pebagai bidang perniagaan bagi memperkukuhkan kedudukan mereka sebagai pemain utama dalam arena ini.

Untuk makluman anda, ini merupakan anjuran kali ke tiga GAP yang bakal diadakan. Hanya 30 pemula perniagaan sahaja yang bakal dipilih untuk turut serta dalam program GAP kali ini. Sepanjang 4 bulan program ini, para pemula akan mempelajari pelbagai teknik, sasaran pasaran, penambahbaikan pelan operasi syarikat dan pengukuhan produk pada permintaan pasaran.

Sepanjang tempoh tersebut, terdapat sesi perkongsian pemula bersama mentor dan pakar teknikal seperti Google Malaysia, Lazada, TheLorry.com, dan Media Prima. Sesi perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberikan gambaran kepada pemula bagaimana untuk menembusi pasaran tempatan serta antarabangsa.

Selain itu, dengan latihan inisiatif ini, mereka akan dipantau dari semasa ke semasa untuk lebih bersedia bagi acara hari pertunjukan (demo day). Di mana, pada acara tersebut para pemula akan dinilai dan dikritik oleh para pelabur yang bakal melabur pada syarikat mereka. Perihal ini sekali gus dapat mengembangkan lagi rangkaian hubungan mereka bersama pelabur.

Antara negara yang bakal terlibat adalah seperti Malaysia, Thailand, India, Amerika Syarikat, Singapura, Indonesia dan lain-lain. Bagi anda yang berminat untuk turut serta dalam acara GAP ini, bolehlah layari pada pautan dibawah.


Komen ()