Cari @ Amanz

Baru-baru ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengiktiraf seramai 19 sukarelawan sebagai tanda penghargaan ke atas kejayaan sumbangan individu dalam Sukarelawan Teknologi Maklumat dan Komunikasi Malaysia (MIV). Para peserta telah dirai pada acara Anugerah Kecemerlangan MIV 2019 di Cyberjaya.

Menurut Gerard Lim Ketua Sektor Digital SKMM, hampir tujuh kategori pengiktirafan diberikan kepada sukarelawan yang berjaya mencapai sasaran program tersebut. Antara anugerah yang diberikan adalah Anugerah Sukarelawan Inspiring yang diterima oleh Tanging bin Asun, dari Pusat Internet Pekan Beluru, Sarawak. Tanging adalah ahli pertama pusat Internet SKMM sejak ia mula dibuka 3 tahun lalu. Beliau telah melakukan pelbagai program sukarela Internet dan sanggup menempuhi perjalanan selama 70 kilometer berulang-alik dari rumahnya di Miri ke kampung halamannya di Beluru.

Selain itu, MIV juga berperanan mempunyai pendekatan yang berbeza di mana program ini turut membantu pihak sekolah dan masyarakat untuk menggunakan faedah ICT. Perihal ini untuk berkongsikan pengetahuan, dan membantu golongan berpendapatan rendah untuk meningkatkan kualiti hidup mereka. 

Program di bawah MIV kini mempunyai hampir 2,701 sukarelawan yang berdaftar dan 1,755 daripadanya memenuhi syarat telah dipilih untuk latihan dalam pelbagai program yang diselenggarakan. Untuk anda yang berminat mengikuti MIV sukarelawan, bolehlah mendaftar pada pautan di bawah.

 

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd