Cari @ Amanz

Kajian Terkini Mendapati Rawatan ART Berjaya Mengalang Jangkitan HIV Menerusi Hubungan Kelamin

Link Copied!

Umun diketahui HIV selalunya dijangkiti melalui hubungan kelamin dengan pasangan yang positif HIV. Bagi mengurangkan risiko, hubungan kelamin selamat menggunakan kondom adalah digalakkan. Menurut laporan Reuters, kajian terkini yang telah diterbitkan di dalam jurnal Lancet mendapati rawatan terapi antiretroviral (ART) kini berjaya menghalang jangkitan menerusi hubungan kelamin.

Kajian selama lapan tahun yang melibatkan 1000 pasangan gay serodifferent (satu pasangan positif HIV dan seorang lagi negatif HIV) di Eropah mendapati tidak ada jangkitan berlaku walaupun mereka melakukan hubungan seks tanpa kondom. Pasangan yang positif HIV telah menjalani rawatan ART sehingga tahap virus tidak lagi dikesan di dalam tubuh.

Sejak epidemik dilaporkan pada dekad 80an, hampir 36 juta penghidap sudah meninggal dunia kerana komplikasi yang diakibatkan oleh AIDS. Jika penyebaran HIV menerusi hubungan kelamin dapat dihalang, para penyelidik berharap masalah 1.8 juta kes baharu tahunan dapat diselesaikan sekaligus menghapuskan virus ini di masa hadapan.


Komen ()