Disney Kini Memiliki Pegangan Penuh Keatas Hulu – Tidak Akan Diserap Kedalam Perkhidmatan Disney+

Diterbitkan pada Mei 15, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Disney dikatakan bakal melancarkan perkhidmatan penstriman video mereka, Disney+ tahun ini, tetapi dengan pengambil-alihan syarikat 21st Century Fox, Disney nampaknya juga turut mendapat pegangan majoriti keatas sebuah lagi syarikat penstriman video, iaitu Hulu.

Sebelum pembelian Disney, Hulu dipegang oleh empat konglomerat media terbesar di Amerika Syarikat, termasuklah 21st Century Fox, NBCUniversal, WarnerMedia dan Disney sendiri. Dengan pembelian Fox, Disney dilihat mempunyai pegangan majoriti keatas Hulu.

WarnerMedia dikatakan telah menjual pegangan Hulu mereka kepada Disney, dan lebih menariknya, Comcast, yang sebelum ini memiliki 1/3 daripada syarikat tersebut juga akan menjual pegangan mereka kepada Disney, menjadikan syarikat tersebut pemilik penuh perkhidmatan penstriman tersebut.

Disney juga dikatakan akan mengendalikan perkhidmatan Hulu sebagai pemilik penuh tidak lama lagi, walaupun transaksi pegangan tersebut belum diteruskan.

Butiran khusus mengenai penjualan ini tidak diketahui lagi, tetapi transaksi jualan tersebut hanya akan berlaku menjelang 2024 kelak, dan Comcast akan menerima bayaran minimum $27.5 bilion (RM114 bilion).

Menurut laporan CNN, Hulu akan kekal sebagai perkhidmatan penstrimannya sendiri, dan ini kebarangkalian kerana Hulu mempunyai kandungannya tersendiri, dan Disney mungkin akan menjadikan Disney+ sebagai satu perkhidmatan yang lebih mesra keluarga.

komen


© Amanz / 2022 Kami