GitHub Memperkenalkan ‘Sponsors’ – Memudahkan Pengguna Menyumbang Dana Kepada Para Pembangun

Diterbitkan pada Mei 24, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

GitHub merupakan salah satu platform yang digunakan secara aktif oleh ramai pembangun. Ia membolehkan anda memuat-naik kod pembangunan, seterusnya bekerjasama dengan pembangun lain melaluinya. Untuk memudahkan pengguna menyumbang dana kepada pembangun, GitHub telah memudahkannya melalui perkenalan GitHub Sponsors.

Fungsi ini berfungsi seumpama laman Patreon yang sedia memudahkan pengguna menyumbang dana kepada seseorang individu. Melaluinya, para pembangun juga boleh menetapkan sesuatu kumpulan dana (tier) dan memberi faedah istimewa (perk) kepada penyumbang berdasarkan kumpulan dana tersebut.

Fungsi ini pastinya dapat meringankan kewangan para pembangun, terutama bagi mereka yang membangunkan projek atau perisian terbuka. Membangunkan sesuatu perisian ini memerlukan sumber dan peralatan yang mahal, sekaligus memerlukan dana untuk meneruskan sesuatu projek pembangunan.

GitHub Sponsors telah dibuka kepada sejumlah para pembangun dan bakal diperluaskan kepada pihak lain pada akan datang. Bagi anda yang berminat, anda boleh meletakkan nama anda di dalam senarai menunggu melalu laman GitHub Sponsors.

komen


© Amanz / 2022 Kami