ASUS Memperkenalkan Paparan Baru Dengan Teknologi Display Stream Compression – Sokongan Untuk Resolusi 4K Dengan Satu Kabel Sahaja

Diterbitkan pada Jun 13, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sewaktu acara pengumuman AMD Next Horizon Gaming dimana CPU AMD Ryzen 3000 dan kad grafik AMD Radeon RX 5700 dilancarkan, pihak ASUS turut memperlihatkan sebuah paparan skrin gaming yang memperkenalkan sebuah teknologi baru yang dinamakan Display Stream Compression.

Skrin ini, yang masih belum diberi sebarang nama mempunyai saiz paparan sebesar 43 inci, resolusi 4K dan juga kadar segar semula 144Hz. Sebagai sebuah paparan Display HDR 1000, ia juga dilengkapi dengan sokongan untuk teknologi FreeSync 2 HDR dimana pengguna boleh menonton kandungan HDR melaluinya, dan juga sokongan untuk 90% daripada gamut warna DCI-P3 yang digunakan oleh editor-editor filem Hollywood.

Satu lagi ciri utama yang hadir pada paparan ini ialah sokongan untuk resolusi 4K dengan kadar segar semula 144Hz dengan hanya menggunakan satu kabel DisplayPort sahaja.

Ini berjaya dilakukan menggunakan teknologi Display Stream Compression (DSC) yang direka oleh VESA dengan menggunakan kad grafik terbaru daripada AMD. Teknologi DSC ini membolehkan maklumat imej resolusi tinggi diperlihatkan tanpa perlu menggunakan data yang banyak. Teknologi inilah yang membenarkan ASUS menggunakan satu kabel DisplayPort sahaja untuk menayangkan resolusi dan kadar segar semula yang tinggi ini.

Seperti yang dikatakan sebelum ini juga, nama model paparan skrin ASUS ROG ini masih belum diumumkan lagi, mahupun tanda harga dan tarikh pelancarannya.

komen


© Amanz / 2022 Kami