Cari @ Amanz

Dianggarkan terdapat 7.7 bilion manusia hidup di muka bumi pada waktu ini. China, India. Amerika Syarikat dan Indonesia adalah empat negara dengan jumlah penduduk tertinggi. Ini meletakkan tekanan ke atas sumber semula jadi yang semakin berkurangan dan tidak boleh diperbaharui. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu hari ini telah mengumumkan laporan World Population Prospects 2019  yang meramal penduduk bumi mencecah 10.87 bilion menjelang 2100.

Menurut laporan yang sama ini ialah jumlah penduduk dunia yang tertinggi dalam sejarah sebelum ini sekali diramal akan berkurangan kerana masalah kesuburan manusia. Pada awal kurun ke 20, seorang wanita mampu melahirkan 6 bayi secara purata. Kini ia telah menurun ke purata 2.5 bayi untuk setiap wanita. Kadar kelahiran akan terus menurun ke tahap 1.9 bayi untuk setiap wanita pada tahun 2100.

Ramalan populasi penduduk Malaysia juga agak menarik kerana dijangka mencapai kemuncak 42 juta menjelang 2070 sebelum mula susut semula kerana masalah kesuburan.

Untuk terus menambah populasi bumi, seorang wanita perlu melahirkan secara purata 2 bayi. Terdapat 90 negara di dunia sekarang yang kini mencatatkan kadar kelahiran di bawah angka ini. Kes paling kerap didengari ialah di Jepun dengan purata 1.4 bayi dilahirkan oleh setiap wanita. Akibatnya Jepun dilanda krisis lebih banyak warga tua berbanding generasi muda.

Ini memaksa kerajaan Jepun untuk memulakan program menggalakkan kelahiran bayi dengan memberikan insentif kewangan. Robot dibangunkan oleh firma Jepun untuk menggantikan manusia serta membantu warga tua. Mereka juga akhirnya membuka pintu kepada golongan migran untuk bekerja kerana kekurangan pekerja tempatan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd