Microsoft Menyarankan Pekerja Mereka Menggunakan Perisian Parti Pertama Untuk Projek-Projek Syarikat

Diterbitkan pada Jun 24, 2019. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Microsoft mungkin dilihat sebagai sebuah syarikat yang telah mula mengamalkan banyak etika sumber terbuka, tetapi nampaknya untuk para pekerja mereka sendiri, Microsoft masih menyimpan banyak rahsia disebalik tabir.

Baru-baru ini, sebuah arahan telah dikeluarkan oleh pihak atasan Microsoft, dimana pekerja-pekerja mereka kini tidak dibenarkan menggunakan perisian kolaborasi Slack Free dan juga Slack Plus kerana kedua-dua aplikasi tersebut dikatakan tidak menepati piawaian sekuriti dalaman Microsoft.

Perisian Slack Enterprise menepati piawaian-piawaian tersebut, tetapi notis yang dikeluarkan Microsoft mengatakan bahawa penggunaan Microsoft Teams lebih digalakkan berbanding dengan perisian tersebut.

Satu lagi perisian yang dilarang penggunaannya oleh pengurusan Microsoft ialah Grammarly, iaitu perisian pembetulan tatabahasa yang sangat popular kebelakangan ini. Kerisauan Microsoft disini ialah perisian tersebut boleh mengakses maklumat Information Rights Management (IRM) yang disulitkan tanpa kebenaran pengguna.

Dalam pada itu, penggunaan simpanan awanan Amazon Web Services dan Google Drive turut disekat, dimana para pekerja yang ingin menggunakannya harus memberikan kata sebab mengapa ia perlu digunakan berbanding dengan OneDrive keluaran Microsoft sendiri.

Semua polisi-polisi ini dikeluarkan mungkin kerana walaupun Microsoft sedang menuju kearah penggunaan proses sumber terbuka, terdapat banyak lagi IP yang mereka perlu dirahsiakan sebelum ia dilancarkan.

komen


© Amanz / 2022 Kami